Het Platte Land (2010) • makers en spelers • foto's • pers 

Het stuk
Een fantastisch smerig, grappig, tragisch stuk over twee broers die elkaar naar het leven staan in een slapend dorp. Ze kwellen, schelden, bekvechten en gaan met elkaar op de vuist over elk klein vermeend onrecht. De twee jongvolwassen broers proberen samen te leven zonder hun vader, die ze nog maar kort geleden hebben begraven. Een van de jongens blijkt hem te hebben doodgeschoten - een ongeval, zoals het officieel wordt genoemd. De jongens worden geconfronteerd met een toekomst van constante rivaliteit. Het zijn profiteurs met karaktertrekken die neigen naar zware jeugdcriminaliteit. Verder is er een bezopen pastoor. Hij gaat ten onder aan zijn taak: de mensen redden - met name de broers- uit de spiraal van geweld. Zowel de pastoor als het geloof ontbreekt het aan zeggingskracht. Alleen het buurmeisje geeft hoop. Zij, misbruikt en vernederd, kan ontsnappen. Het is een wild kwartet van tekens uit een kleine gemeenschap.

Het Platte Land: internationaal een grote hit
Door de scherpte en de onhandige overlevingsdrang van de personages, die incompetent zijn het leven te leven, schept dit stuk een wrang beeld van de huidige samenleving. Prachtig van taal en overlevingsdrift, vulgair, smerig, maar juist daardoor zo intens.

Het Platte Land: een bericht uit onze samenleving
Men heeft de mond vol van hangjongeren, criminele jongeren, draaideurjongeren, normen en waarden, prachtwijken, V.O.C. mentaliteit, zware straffen. Het is natuurlijk niet voor niets dat deze jongeren niet in de échte prachtwijken wonen zoals Aerdenhout, Wassenaar, Oud-Zuid of Vogelenzang, maar moeten overleven in Woensel-West in Eindhoven, Ondiep in Utrecht, Crooswijk in Rotterdam... Dit stuk is een bericht uit deze samenleving. Een bericht van mensen die moeten opgroeien en overleven zonder enige houvast en zekerheid. Ze hebben niet de zekerheid en houvast van geld, een veilige omgeving of een hiernamaals. Voor het houvast aan het geloof zijn alleen maar de onzekerheid en lege symbolen in de plaats gekomen, een levenslange liefde is garagebox- of ruilsex geworden. De jongeren hebben wél de zekerheid van constante competitie, drank, agressie, wantrouwen.
In deze wereld kun je enkel overleven door te vechten, de ander is de concurent.
En dan snaaien, wat er te snaaien valt. In deze (post)kapitalistische tijd zijn de prachtwijken de nieuwe jungle geworden, waarin survival of the fittest het enige credo nog is.

Premiere: 11 maart 2010 ism Verkadefabriek
Tournee: maart t/m mei

Artistieke Medewerkers
Acteurs: Herman van de Wijdeven, Michiel Nooter, Floor van Berkestijn en Fabian Jansen
Kostuums: Andrea Dröes
Vormgeving: Jan van Hoof, Andrea Dröes, Laura Bækhøj
Regisseur: Anny van Hoof
Regie assistentie: Claire Schuyffel
Productie leiding: Femke Bertens, Willem Cammel
Productie: Anke Hellebrand, Bart Mijnster
Stagiaire Productie: Pleun Smits
Techniek: Bram van Eerdt, Chris Oelmeijer
Stagiaires Techniek: Zoomvliet College

Auteur: Martin McDonagh