In het hart (2009) • makers en spelersfoto's persreviews

Een lelijke boerendochter en haar vader vastgeklonken aan het stervende platteland.

Première 15 oktober i.s.m. de Verkadefabriek te 's-Hertogenbosch.

In het hart:

Een nieuwe tekst van Herman van de Wijdeven.

Gebaseerd op de indringende roman In het hart van het land van J.M. Coetzee, winnaar Nobelprijs Literatuur 2003.

'In het hart' gaat over een boerendochter en haar vader (gespeeld door Margje en Joop Wittermans, in werkelijkheid ook vader en dochter). Samen leven zij op een steeds kleiner wordend stukje land, in een 'oude boerenwereld'. Aan de randen van dit stukje land knabbelen de bulldozers van de moderne tijd. Het land waarop ze leven wordt letterlijk en figuurlijk steeds kleiner, deze wereld is aan het verdwijnen. De afhankelijkheid van elkaar en het land is van levensbelang. Ze kunnen niet overleven zonder. Zij zorgt voor hem, samen zorgen ze voor de boerderij. Ze hebben alleen elkaar en het land. Zowel de vader als de dochter is eenzaam. De vader probeert een vrouw naar zijn bedrijf te halen. De dochter hunkert naar een beetje aandacht van hem, liefde. Hij negeert haar volkomen, zij wordt gek van verlangen. Ze draait door als die langverwachte vrouw dreigt te komen.

In het hart: een onderzoek naar het hulpeloze en schuldeloze. Een ode aan dat wat het was.

Vandaag de dag is het plattelandsleven verworden tot een toeristische attractie. Steeds meer mensen verliezen hun middelen van bestaan en daarmee hun reden tot bestaan. Daarom willen wij juist nu dit verhaal vertellen.

Dit stuk gaat over de laatste mensen op het platteland, die vergroeid zijn met hun grond, maar wat heden ten dage maatschappelijk-economisch niets meer oplevert, en dus waardeloos is geworden.

De bestaansreden van deze mensen is nauw verbonden met dit land.

Het hele leven staat in het teken van deze verbintenis, ook hun nauwe, enge familieverbanden, want deze hebben te maken met de afhankelijkheid van elkaar voor de zorg van het land. Dit stuk gaat over de teloorgang van oude levenswijzen. Wij staan op dit moment op een breukvlak; wij laten hiermee de laatste levenstekens en dood van een oud leven en land zien in een nieuwe wereld. Een onderzoek naar het hulpeloze en schuldeloze. Een ode aan dat wat was.

Met steun van: Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten, Gemeente 's Hertogenbosch, Gemeente Eindhoven, Het Zuidelijk Toneel, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, ROC West-Brabant Zoomvlietcollege Bergen op Zoom, Stichting Facilitair bedrijf Bergen op Zoom.

Met dank aan: Steven Peeters, Bregtje Radstake, Gerard Toonen, Verkadefabriek, Cees van Gemert, familie Kaffener, familie Opdam, familie Benschop, familie Spierings, familie Spruit, familie Brekelmans, familie Stefan van de Ven, Henk Hendrikx, Plaza Futura (Gieske Bienert), Daan van der Tuijn, Theater Speelhuis (Theo Inniger), Eef Stoopendaal, familie Jurrius, De Leest (Sander Knopper), De Weijer (Jan van Neerven), Kattendans, Boxtheater (Lieneke van Andel), De nieuwe Vorst (Marijn Lems), Kiki Pijs, de Schattelijn (Ton Biemans) en zovele anderen.